![]() |
| Anasayfa | Kadın Komisyonumuz | RADYO İSTEK | Bugünki Mesajlar | İmranli.Fm Dj'leri | Bugünki Mesajlar | Forumları Okundu Kabul Et |
|
|||||||
| Yönetim Kurulu | Türkü Grubumuz | Halk Oyunları Ekibimiz | Tiyatro Ekibimiz | Semah Ekibimiz | Bayan Futbol Takımımız | Kayıt ol | Forumları Okundu Kabul Et |
| Alevilik İnancı ve İbadetleri Alevilikle ilgili Tüm Konular,İbadetler,inançlar. |
![]() |
|
|
Seçenekler | Stil |
|
|
#1 | |||
|
Hep sorulur Aleviler neden namaz kılmaz diye....Kimimiz çevremizden de duymuştur,,belki bu soru size bile sorulmuştur....'''Siz Aleviler neden namaz kılmazsınız'''''Ne sinir oluyorum bu soruyu soranlara....
![]() İslam dinine göre namaz bir dua etkinliğidir. Bu etkinlik bireysel olarak yapılabileceği gibi toplu olarak da yapılabilmektedir. İslam dinine göre namazın belli bir şekli yoktur.Alevi – Bektaşilerin namazı cem ibadetidir. Başka türlü bir namaz Alevi inanç ve kültüründe olmadığı gibi Alevi geleneğine de aykırıdır şunu da belirtmek isterim ki Cem ibadeti yerine başka türde bir namazı benimsemek yada bunu savunmak Aleviliğin eritilme çabasından başka bir şey değildir. Alevi – Bektaşi inancına göre cem ibadetinin teolojik kökeni kırklar meclisidir.Ve son olarak şunu eklemek isterim ki Alevilerin namazı cem ibadetidir. Başka namaz da bilmeyiz. Alınmış abdestim aldırırlarsa Kılınmış namazım kıldırırlarsa Sizde Hak diyeni öldürürlerse Ben de bu yayladan Şah’a giderim… Not....Arkadaşlar böyle bir konu açtım ki, varsa açıklarımız kapatalım, bilgilenelim,,sizden ricam konuyu ikili atışmaya çevirmeden, fikirlerinizi, düşüneclerinizi yazmanızdır.... Sevgiler....... |
|||
|
| Bu mesaj için kullanıcısına teşekkür eden 19 üyemiz: |
|
|
#2 | ||||||
![]()
|
-Aleviler'de Namaz denilen bir ibadet yoktur, sonradan bazı Aleviler asimilasyon ile namaz kılmaya başlamışsa da genel olarak böyle bir ibadet şekli yoktur, Alevilerin ibadeti Cem Ayini'dir.
-Aslında benim için Alevilik bir yaşam tarzı olduğu için bütün insanlara eşit davranmak, hak yememek, eline, beline, diline hakim olmak da ibadettir.
|
|
| Bu mesaj için Agerayis kullanıcısına teşekkür eden 9 üyemiz: |
|
|
#3 | ||||||
![]()
|
bana da sorarlar neden namaz kılmıyorsun ben de diyorum namazın yeri ve yeri yoktur namaz eğilip kalkmak anlamıda taşımıyor zaten .. kuranı kerimdedei cami de gidin namaz kılında yazmıyor... ben diyorum kuranı kerime inanıyormusunuz evt derler ama diyom cami diye bişi yzmıyor buna ne diyorsunuz ... hatta bazen diyorum kuranda yazılana inanıyorum bu sefer verecek cvp kalmıyor.............. benim kabem insan dır .......
|
||||||
|
|
|
| Bu mesaj için sabri kullanıcısına teşekkür eden 6 üyemiz: |
|
|
#4 | |||||||
![]()
|
Sevgili pınar açtığın konu için teşekkürler Fakat alevilikde namaz yoktur yada aleviler namaz kılmaz demek tam manası ile doğru olmaz. Şöyleki sizinde vurgulamaya çalıştığınız fakat havada kalan alevilerin namazı cemdir sözünü biraz derinleştirebilirim.Alevilikde cem ibabeti içerisinde kuranda da bahsedilen secde ve rüku gibi safhalar vardır.Alevilerin namazı cem ibabaeti içerisindeki halka namazıdır ve sünni inanışdaki saf tutma ve kıbleye dönme yerine, insanlar halka şeklinde ve cemal cemale otururlar.Buda benim kabem insandır anlayışından ötürü gelmektedir.Tanrının öz varlığından ruhunu yarattığını ifade ettiği bi varlıkda hakkı aramak yerine tanrıyı mekkede ,medinede, kudüsde aramak alevi geleneğinde yoktur.secde ve rükudan bahsetmiştim işte bu tariflerde alevi cemlerinde karşımıza "dar" ve secde olarak çıkmaktadır.Umarım yardımcı olabilmişimdir.
Saygılarımla
Sana yapılan hiç bi iyiliği unutma ve karşılıksız bırakma.Sana yapılan hiç bir kötülüğüde unutma ama o kötülüğün esiride olma... Konu erkanyaman tarafından (08-14-08 Saat 23:31 ) değiştirilmiştir.. |
|||||||
|
|
|
| Bu mesaj için erkanyaman kullanıcısına teşekkür eden 16 üyemiz: |
|
|
#5 | ||||
|
Alıntı:
...Ama bende şunu eklemek isterim ki; yazımda alevilikte namaz yoktur gibi bir cümle ya da anlam yok.....sadece alevilikteki namazın biçimini anlatmaya çalıştım..... |
||||
|
| Bu mesaj için kullanıcısına teşekkür eden 4 üyemiz: |
|
|
#6 | |||||||
![]()
|
Alıntı:
Merhaba pınar, konuyu başlattığına göre bilgin var dır düşüncesiyle , ve merak ettiğim bir konuyu dile getirmek istiyorum bende, mademki biz aleviler hazreti ali ,hazreti muhammed, ve 12 imamların yolunda gittiğimizi söylüyoruz, onların hepsi de 5 vakit namaz kılan insanlardı,onları kendimize öncü görüyorsak , namaz kılmanın da bizler için bir sakıncası, ve bizlerin namaza karşı olmaması lazım, doğrusu bu çelişkiinin sebebi nedir acaba,bu konuda bizi bilgilendirirsen sevinirim.. Konu nurali tarafından (08-15-08 Saat 09:46 ) değiştirilmiştir.. |
|||||||
|
|
|
| Bu mesaj için nurali kullanıcısına teşekkür eden 11 üyemiz: |
|
|
#7 | ||||||
![]()
|
herkes namaz kılabilir ama alevilikte namaz yoktur,cem vardir,
Gelin Canlar Cem Olalım
σ şιм∂ι αѕкєя.... ιηмєуιz ¢α∂∂єує мα∂∂єує ηє кızℓαяℓα ηє ιçмєує, ∂єℓιкαηℓıѕı ναяѕα вєкℓєяιz gєℓѕιη ιмяαηℓıуα gєzмєує... ![]() тαкıм тυтмαк кσℓαу,тαяαƒтαя σℓмαк zσя'∂υя,ιşтє вιz zσяυ вαşαяıяız,∂ιуєηℓєя∂єηιz... ...:::υℓтя αѕℓαη:::... |
||||||
|
|
|
|
|
#8 | ||||||||
![]()
|
Alıntı:
neden aleviler namaz kılamazmış anlamadım?neden namaz kılan bir alevi asimile olmuş sayılıyor? Hz Ali namaz kılmıyormuydu ki?madem yolumuz Ali 'nin yolu diyoruz o halde neden namaz kılmıyoruz? Hz muhammet peygamberimiz değil mi? neden Hz muhammetinde yolundan gitmiyoruz? sırf sunniler omu ağzından düşürmüyor diye mi? ![]() ![]()
|
|
| Bu mesaj için sibel kullanıcısına teşekkür eden 5 üyemiz: |
|
|
#9 | ||||||||
![]()
|
Alıntı:
Bi kere HZ.ALİ,HZ MUHAMMED ve 12 imamların 5 vakit namaz kılması gibi bir durum sözkonusu değildir.Hele sünni inanışdaki 5 vakit anlayışından bahsediyorsan hiç doğru değil. Kuran'da namaz bugünkü haliyle tarif edilmez. Kuran'da namaz kılınız biçiminde bir ifade de yoktur. Söz konusu olan “salat”tır. Salat, namaz değil, Tanrı'yı içten anıp selamlamaktır. Eğer bugünkü anlamda eğilip doğrulma gibi bir namaz biçimi kesin şart olsaydı, herşeyi detayına kadar veren allahın namaz biçiminide bildirilmesi gerekirdi. Halbuki 1) Kuran'da namazın biçimi yoktur... Nasıl kılınacağı tarif edilmemiştir. 2) Kuran'da, namazın beş vakit kılınacağına ilişkin bilgi de yoktur. Namazın bir secde olduğu, Kâbe’de putlar önünde eğilmenin bu anlama geldiği de ayrı bir olgudur. İslam öncesinin Arapları da (Müşrikler) bu anlamda namaz kılmışlardır. Bu olgu, diğer bütün dinlerde de benzer şekilde bulunmaktadır. İstersen kurandan bir iki sure ile de bakalım duruma. Bakara Suresi (2) 239: Eğer korkarsanız, (namazı) yaya yahut binekte iken kılın. Furkan Suresi (25) 64: Onlar, gecelerini Rableri için kıyama durarak ve secdeye vararak geçirirler. Müzzemmil Suresi (73) 1-7 ayeti ise ibadetin gece yapılmasını, insanların gündüz işleri olduğundan bahsediyor. Bakara suresinin 239.ayeti bile namazın ayakta ve yaya olarak gidilirken yapılabileceğinden bahsediyor.Bu demektirki kuranda bahsedilen namaz (salat) allahı anma vede yakarmadır.yürürken yada at üstünde iken bugünkü namaz şeklinin gerçekleştirilebilmesi mümkün değildir.Hele at üstünde bu şekliyle namaz kılmak için cüneyt arkın'ın malkoçoğlu yada karamurat tiplemeleri gibi olmamız lazım ![]() ![]()
|
|
|
|
#10 | ||||||||
![]()
|
Alıntı:
Hz musa kızıldeniz kıyısına doğru ilerlerken yolda bi çobanla karşılaşır,Çoban bi tepenin üstüne çıkıp kendini aşağı yuvarlar ve aynı hareketi tekrar tekrar yapar.Musa merak eder ve adama ne yaptığını sorar.Adam musa peygamberin karşısında olduğundan habersiz ben hzreti musanın tanrısına ibabet ediyorum der.(birileri ibabetin şekli böyle diye zavallı adamı kandırmış belliki) .HZ musa ben musayım ve böyle ibabet etme ,şöyle şöyle yap gibisinden tarif eder ve çeker gider.HZ.musa peygamber iken denizi allahın mucizesi ile yararak açılan yoldan yürümeye başlar ve deniz ardından kapanmaya başlar.Bi ara arkasına bakan musa peygamber daha biraz önce ibabeti tarif ettiği adamın ,kendisinin peygamber olduğu halde açılan karadan yürümek zorunda olduğu halde adamın kapanan denizin üstünde koşarak kendine doğru geldiğini görür.Adam gelir ve ya musa ben senin anlattığın şekli unuttum bana bidaha tarif et der.HZ.musa ise ibabetin içten yapıldığı zaman şeklinin çokda önemli olmadığını vurgulayan şu sözü söyler."Var git bildiğin gibi ibabetini yap,aslolan şekil değil yürekden ibabet etmektir."
Sana yapılan hiç bi iyiliği unutma ve karşılıksız bırakma.Sana yapılan hiç bir kötülüğüde unutma ama o kötülüğün esiride olma... Konu erkanyaman tarafından (08-15-08 Saat 09:59 ) değiştirilmiştir.. |
||||||||
|
|
|
![]() |
| Bookmarks |
| Etiket |
| alevilikteki, biçimi, namazın, nedir |
| Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|