Genç İMRANLILAR  

Anasayfa Kadın Komisyonumuz RADYO İSTEK Bugünki Mesajlar İmranli.Fm Dj'leri Bugünki Mesajlar Forumları Okundu Kabul Et
Geri git   Genç İMRANLILAR | DİNİ İNANIŞLAR | Alevilik İnancı ve İbadetleri

Alevilik İnancı ve İbadetleri Alevilikle ilgili Tüm Konular,İbadetler,inançlar.

Seçenekler Stil
Alt 08-14-08, 21:53   #1
pınar06

Üye No:
Lightbulb Alevilik'teki namazın biçimi nedir..???????????????

Hep sorulur Aleviler neden namaz kılmaz diye....Kimimiz çevremizden de duymuştur,,belki bu soru size bile sorulmuştur....'''Siz Aleviler neden namaz kılmazsınız'''''Ne sinir oluyorum bu soruyu soranlara....

İslam dinine göre namaz bir dua etkinliğidir. Bu etkinlik bireysel olarak yapılabileceği gibi toplu olarak da yapılabilmektedir.
İslam dinine göre namazın belli bir şekli yoktur.Alevi – Bektaşilerin namazı cem ibadetidir. Başka türlü bir namaz Alevi inanç ve kültüründe olmadığı gibi Alevi geleneğine de aykırıdır şunu da belirtmek isterim ki Cem ibadeti yerine başka türde bir namazı benimsemek yada bunu savunmak Aleviliğin eritilme çabasından başka bir şey değildir.
Alevi – Bektaşi inancına göre cem ibadetinin teolojik kökeni kırklar meclisidir.Ve son olarak şunu eklemek isterim ki Alevilerin namazı cem ibadetidir. Başka namaz da bilmeyiz.

Alınmış abdestim aldırırlarsa
Kılınmış namazım kıldırırlarsa
Sizde Hak diyeni öldürürlerse
Ben de bu yayladan Şah’a giderim…

Not....Arkadaşlar böyle bir konu açtım ki, varsa açıklarımız kapatalım, bilgilenelim,,sizden ricam konuyu ikili atışmaya çevirmeden, fikirlerinizi, düşüneclerinizi yazmanızdır....

Sevgiler.......
Alt 08-14-08, 21:55   #2
Agerayis

Agerayis - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üye No: 880
Tecrübe Puanı: 190 Agerayis Üyemiz daha yolun başında
Standart Cevap: Alevilik'teki namazın biçimi nedir..???????????????

-Aleviler'de Namaz denilen bir ibadet yoktur, sonradan bazı Aleviler asimilasyon ile namaz kılmaya başlamışsa da genel olarak böyle bir ibadet şekli yoktur, Alevilerin ibadeti Cem Ayini'dir.

-Aslında benim için Alevilik bir yaşam tarzı olduğu için bütün insanlara eşit davranmak, hak yememek, eline, beline, diline hakim olmak da ibadettir.

Agerayis isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Bu mesaj için Agerayis kullanıcısına teşekkür eden 9 üyemiz:
Alt 08-14-08, 22:00   #3
sabri

Üye No: 1513
Tecrübe Puanı: 452 sabri has much to be proud ofsabri has much to be proud ofsabri has much to be proud ofsabri has much to be proud ofsabri has much to be proud ofsabri has much to be proud ofsabri has much to be proud ofsabri has much to be proud ofsabri has much to be proud ofsabri has much to be proud ofsabri has much to be proud of

bana da sorarlar neden namaz kılmıyorsun ben de diyorum namazın yeri ve yeri yoktur namaz eğilip kalkmak anlamıda taşımıyor zaten .. kuranı kerimdedei cami de gidin namaz kılında yazmıyor... ben diyorum kuranı kerime inanıyormusunuz evt derler ama diyom cami diye bişi yzmıyor buna ne diyorsunuz ... hatta bazen diyorum kuranda yazılana inanıyorum bu sefer verecek cvp kalmıyor.............. benim kabem insan dır .......
sabri isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Bu mesaj için sabri kullanıcısına teşekkür eden 6 üyemiz:
Alt 08-14-08, 23:10   #4
erkanyaman

erkanyaman - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üye No: 933
Tecrübe Puanı: 376 erkanyaman Üyemiz daha yolun başında

Sevgili pınar açtığın konu için teşekkürler Fakat alevilikde namaz yoktur yada aleviler namaz kılmaz demek tam manası ile doğru olmaz. Şöyleki sizinde vurgulamaya çalıştığınız fakat havada kalan alevilerin namazı cemdir sözünü biraz derinleştirebilirim.Alevilikde cem ibabeti içerisinde kuranda da bahsedilen secde ve rüku gibi safhalar vardır.Alevilerin namazı cem ibabaeti içerisindeki halka namazıdır ve sünni inanışdaki saf tutma ve kıbleye dönme yerine, insanlar halka şeklinde ve cemal cemale otururlar.Buda benim kabem insandır anlayışından ötürü gelmektedir.Tanrının öz varlığından ruhunu yarattığını ifade ettiği bi varlıkda hakkı aramak yerine tanrıyı mekkede ,medinede, kudüsde aramak alevi geleneğinde yoktur.secde ve rükudan bahsetmiştim işte bu tariflerde alevi cemlerinde karşımıza "dar" ve secde olarak çıkmaktadır.Umarım yardımcı olabilmişimdir.
Saygılarımla

Konu erkanyaman tarafından (08-14-08 Saat 23:31 ) değiştirilmiştir..
erkanyaman isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Bu mesaj için erkanyaman kullanıcısına teşekkür eden 16 üyemiz:
Alt 08-14-08, 23:19   #5
pınar06

Üye No:

Alıntı:
erkanyaman´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Sevgili pınar açtığın konu için teşekkürler Fakat alevilikde namaz yoktur demek tam manası ile doğru olmaz. Şöyleki sizinde vurgulamaya çalıştığınız fakat havada kalan alevilerin namazı cemdir sözünü biraz derinleştirebilirim.Alevilikde cem ibabeti içerisinde kuranda da bahsedilen secde ve rüku gibi safhalar vardır.Alevilerin namazı cem ibabaeti içerisindeki halka namazıdır ve sünni inanışdaki saf tutma ve kıbleye dönme yerine, insanlar halka şeklinde ve cemal cemale otururlar.Buda benim kabem insandır anlayışından ötürü gelmektedir.Tanrının öz varlığından ruhunu yarattığını ifade ettiği bi varlıkda hakkı aramak yerine tanrıyı mekkede ,medinede, kudüsde aramak alevi geleneğinde yoktur.secde ve rükudan bahsetmiştim işte bu tariflerde alevi cemlerinde karşımıza "dar" ve secde olarak çıkmaktadır.Umarım yardımcı olabilmişimdir.
Saygılarımla
Tabiki yardımcı oluyorsun Erkan.....Ama bende şunu eklemek isterim ki; yazımda alevilikte namaz yoktur gibi bir cümle ya da anlam yok.....sadece alevilikteki namazın biçimini anlatmaya çalıştım.....
Bu mesaj için kullanıcısına teşekkür eden 4 üyemiz:
Alt 08-15-08, 08:56   #6
nurali

nurali - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üye No: 1363
Tecrübe Puanı: 289 nurali is a jewel in the roughnurali is a jewel in the roughnurali is a jewel in the roughnurali is a jewel in the roughnurali is a jewel in the rough

Alıntı:
Pınar06´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Hep sorulur Aleviler neden namaz kılmaz diye....Kimimiz çevremizden de duymuştur,,belki bu soru size bile sorulmuştur....'''Siz Aleviler neden namaz kılmazsınız'''''Ne sinir oluyorum bu soruyu soranlara....

İslam dinine göre namaz bir dua etkinliğidir. Bu etkinlik bireysel olarak yapılabileceği gibi toplu olarak da yapılabilmektedir.
İslam dinine göre namazın belli bir şekli yoktur.Alevi – Bektaşilerin namazı cem ibadetidir. Başka türlü bir namaz Alevi inanç ve kültüründe olmadığı gibi Alevi geleneğine de aykırıdır şunu da belirtmek isterim ki Cem ibadeti yerine başka türde bir namazı benimsemek yada bunu savunmak Aleviliğin eritilme çabasından başka bir şey değildir.
Alevi – Bektaşi inancına göre cem ibadetinin teolojik kökeni kırklar meclisidir.Ve son olarak şunu eklemek isterim ki Alevilerin namazı cem ibadetidir. Başka namaz da bilmeyiz.

Alınmış abdestim aldırırlarsa
Kılınmış namazım kıldırırlarsa
Sizde Hak diyeni öldürürlerse
Ben de bu yayladan Şah’a giderim…

Not....Arkadaşlar böyle bir konu açtım ki, varsa açıklarımız kapatalım, bilgilenelim,,sizden ricam konuyu ikili atışmaya çevirmeden, fikirlerinizi, düşüneclerinizi yazmanızdır....

Sevgiler.......

Merhaba pınar, konuyu başlattığına göre bilgin var dır düşüncesiyle ,
ve merak ettiğim bir konuyu dile getirmek istiyorum bende,
mademki biz aleviler hazreti ali ,hazreti muhammed, ve 12 imamların yolunda gittiğimizi söylüyoruz,
onların hepsi de 5 vakit namaz kılan insanlardı,onları kendimize öncü görüyorsak ,
namaz kılmanın da bizler için bir sakıncası, ve bizlerin namaza karşı olmaması lazım,
doğrusu bu çelişkiinin sebebi nedir acaba,bu konuda bizi bilgilendirirsen sevinirim..

Konu nurali tarafından (08-15-08 Saat 09:46 ) değiştirilmiştir..
nurali isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Bu mesaj için nurali kullanıcısına teşekkür eden 11 üyemiz:
Alt 08-15-08, 09:11   #7
Bulut

Bulut - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üye No: 302
Tecrübe Puanı: 542 Bulut has much to be proud ofBulut has much to be proud ofBulut has much to be proud ofBulut has much to be proud ofBulut has much to be proud ofBulut has much to be proud ofBulut has much to be proud ofBulut has much to be proud ofBulut has much to be proud ofBulut has much to be proud ofBulut has much to be proud of

herkes namaz kılabilir ama alevilikte namaz yoktur,cem vardir,

Gelin Canlar Cem Olalım

ιηмєуιz ¢α∂∂єує мα∂∂єує ηє кızℓαяℓα ηє ιçмєує, ∂єℓιкαηℓıѕı ναяѕα вєкℓєяιz gєℓѕιη ιмяαηℓıуα gєzмєує...

тαкıм тυтмαк кσℓαу,тαяαƒтαя σℓмαк zσя'∂υя,ιşтє вιz zσяυ вαşαяıяız,∂ιуєηℓєя∂єηιz...
...:::υℓтя αѕℓαη:::...
Bulut isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 08-15-08, 09:24   #8
sibel

sibel - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üye No: 127
Tecrübe Puanı: 626 sibel has much to be proud ofsibel has much to be proud ofsibel has much to be proud ofsibel has much to be proud ofsibel has much to be proud ofsibel has much to be proud ofsibel has much to be proud ofsibel has much to be proud ofsibel has much to be proud ofsibel has much to be proud ofsibel has much to be proud of

Alıntı:
nurali´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
mademki biz aleviler hazreti ali ,hazreti muhammed, ve 12 imamların yolunda gittiğimizi söylüyoruz,
onların hepsi de 5 vakit namaz kılan insanlardı,onları kendimize öncü görüyorsak ,
namaz kılmanın da bizler için bir sakıncası, ve bizlerin namaza karşı olmaması lazım gerekmiyormu??
doğrusu bu çelişkiinin sebebi nedir acaba,bu konuda bizi bilgilendirirsen sevinirim..
nurali abi asıl konuya bence sen değindin?
neden aleviler namaz kılamazmış anlamadım?neden namaz kılan bir alevi asimile olmuş sayılıyor?
Hz Ali namaz kılmıyormuydu ki?madem yolumuz Ali 'nin yolu diyoruz o halde neden namaz kılmıyoruz?
Hz muhammet peygamberimiz değil mi? neden Hz muhammetinde yolundan gitmiyoruz? sırf sunniler omu ağzından düşürmüyor diye mi?

[Üye olmadan linki göremezsiniz.. Üye olmak için tıklayınız...]
sibel isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Bu mesaj için sibel kullanıcısına teşekkür eden 5 üyemiz:
Alt 08-15-08, 09:44   #9
erkanyaman

Alıntı:
nurali´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
namaz kılmanın da bizler için bir sakıncası, ve bizlerin namaza karşı olmaması lazım gerekmiyormu??
Sevgili nurali soruyu pınara sormuşsun ama fikrimi ve bildiklerimi seninle paylaşmka isterim müsadenle.
Bi kere HZ.ALİ,HZ MUHAMMED ve 12 imamların 5 vakit namaz kılması gibi bir durum sözkonusu değildir.Hele sünni inanışdaki 5 vakit anlayışından bahsediyorsan hiç doğru değil. Kuran'da namaz bugünkü haliyle tarif edilmez. Kuran'da namaz kılınız biçiminde bir ifade de yoktur. Söz konusu olan “salat”tır. Salat, namaz değil, Tanrı'yı içten anıp selamlamaktır. Eğer bugünkü anlamda eğilip doğrulma gibi bir namaz biçimi kesin şart olsaydı, herşeyi detayına kadar veren allahın namaz biçiminide bildirilmesi gerekirdi. Halbuki
1) Kuran'da namazın biçimi yoktur... Nasıl kılınacağı tarif edilmemiştir.
2) Kuran'da, namazın beş vakit kılınacağına ilişkin bilgi de yoktur.

Namazın bir secde olduğu, Kâbe’de putlar önünde eğilmenin bu anlama geldiği de ayrı bir olgudur. İslam öncesinin Arapları da (Müşrikler) bu anlamda namaz kılmışlardır. Bu olgu, diğer bütün dinlerde de benzer şekilde bulunmaktadır.

İstersen kurandan bir iki sure ile de bakalım duruma.
Bakara Suresi (2) 239: Eğer korkarsanız, (namazı) yaya yahut binekte iken kılın.
Furkan Suresi (25) 64: Onlar, gecelerini Rableri için kıyama durarak ve secdeye vararak geçirirler.
Müzzemmil Suresi (73) 1-7 ayeti ise ibadetin gece yapılmasını, insanların gündüz işleri olduğundan bahsediyor.

Bakara suresinin 239.ayeti bile namazın ayakta ve yaya olarak gidilirken yapılabileceğinden bahsediyor.Bu demektirki kuranda bahsedilen namaz (salat) allahı anma vede yakarmadır.yürürken yada at üstünde iken bugünkü namaz şeklinin gerçekleştirilebilmesi mümkün değildir.Hele at üstünde bu şekliyle namaz kılmak için cüneyt arkın'ın malkoçoğlu yada karamurat tiplemeleri gibi olmamız lazım
Alt 08-15-08, 09:55   #10
erkanyaman

Alıntı:
sibel´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
nurali abi asıl konuya bence sen değindin?
neden aleviler namaz kılamazmış anlamadım?neden namaz kılan bir alevi asimile olmuş sayılıyor?
Hz Ali namaz kılmıyormuydu ki?madem yolumuz Ali 'nin yolu diyoruz o halde neden namaz kılmıyoruz?
Hz muhammet peygamberimiz değil mi? neden Hz muhammetinde yolundan gitmiyoruz? sırf sunniler omu ağzından düşürmüyor diye mi?
Ya arkadaşlar bari si yapmayın,sevgili sibel nuraliye yazdığım yazıya bakarsan namazın şekli olmadığını, pınara yazdığım cevaba bakarsanda alevilikdede namaz olgusunun sünnilikten farklı şekilde varolduğunu görürsün. Hatta bununlada yetinmezseniz ibabetin şeklinin olmadığını eski ve çok bilindik bi hikaye ile anlatayım.

Hz musa kızıldeniz kıyısına doğru ilerlerken yolda bi çobanla karşılaşır,Çoban bi tepenin üstüne çıkıp kendini aşağı yuvarlar ve aynı hareketi tekrar tekrar yapar.Musa merak eder ve adama ne yaptığını sorar.Adam musa peygamberin karşısında olduğundan habersiz ben hzreti musanın tanrısına ibabet ediyorum der.(birileri ibabetin şekli böyle diye zavallı adamı kandırmış belliki) .HZ musa ben musayım ve böyle ibabet etme ,şöyle şöyle yap gibisinden tarif eder ve çeker gider.HZ.musa peygamber iken denizi allahın mucizesi ile yararak açılan yoldan yürümeye başlar ve deniz ardından kapanmaya başlar.Bi ara arkasına bakan musa peygamber daha biraz önce ibabeti tarif ettiği adamın ,kendisinin peygamber olduğu halde açılan karadan yürümek zorunda olduğu halde adamın kapanan denizin üstünde koşarak kendine doğru geldiğini görür.Adam gelir ve ya musa ben senin anlattığın şekli unuttum bana bidaha tarif et der.HZ.musa ise ibabetin içten yapıldığı zaman şeklinin çokda önemli olmadığını vurgulayan şu sözü söyler."Var git bildiğin gibi ibabetini yap,aslolan şekil değil yürekden ibabet etmektir."

Konu erkanyaman tarafından (08-15-08 Saat 09:59 ) değiştirilmiştir..
erkanyaman isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Bu mesaj için erkanyaman kullanıcısına teşekkür eden 8 üyemiz:

Bookmarks

Etiket
alevilikteki, biçimi, namazın, nedir

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)

Seçenekler
Stil