![]() |
| Anasayfa | Kadın Komisyonumuz | RADYO İSTEK | Bugünki Mesajlar | İmranli.Fm Dj'leri | Bugünki Mesajlar | Forumları Okundu Kabul Et |
|
|||||||
| Yönetim Kurulu | Türkü Grubumuz | Halk Oyunları Ekibimiz | Tiyatro Ekibimiz | Semah Ekibimiz | Bayan Futbol Takımımız | Kayıt ol | Forumları Okundu Kabul Et |
| Alevilik İnancı ve İbadetleri Alevilikle ilgili Tüm Konular,İbadetler,inançlar. |
![]() |
|
|
Seçenekler | Stil |
|
|
#1 | ||||||
![]()
|
Ali Akay: Muharrem Orucu neden tutuluyor?
Şehitler Şahı İmam Hüseyin ve diğer Kerbela şehitlerinin matemi için. Kerbela olayından sağ kurtulan İmam Zeynel Abidin'den Ehl-i Beyt soyunun devamına şükrane olarak. Bütün Peygamberlerin de Muharrem ayını kutsal kabul ettiklerine hürmeten 12 gün Muharrem Orucu tutulur. Muharrem’de Neden Matem Tutulur? Matem, Kerbela’da şehid edilen İmam Hüseyin ve diğer Kerbela şehitleri anısına tutulmaktadır. Aç ve susuz olarak insanlığa verilmiş büyük bir mesajdır Kerbela. Haksızlığa ve zulme karşı başeğmeyiş, insanlık için kendini feda ediştir Kerbela. Bu olay, iyi-kötü, aydınlık-karanlık, ezen-ezilen, inaçlı-inançsız, zalim-mazlum çatışmasıdır. İmam Hüseyin ve diger Kerbela Şehitleri’nin anısı nedeniyle yüzyıllardır Ehl-i Beyt'İ sevenler tarafından bu matem tutulmaktadır. Muharrem ayının 1-12 günleri içinde tutulan 12 günlük matem (yas) orucuna Kurban Bayramı'ndan 20 gün sonra niyet edilir. Muharrem'in Sonundaki Aşurenin Anlamı Nedir? Maharrem Orucu'nun sonunda Aşure'nin pişirilerek dağıtılması bir sevinç anlamı da içermektedir. Bu Kerbela Olayı sonuncunda İmam Hüseyin'in oğlu İmam Zeynel Abidin'in sağ kurtulmasından ve Ehl-i Beyt soyunun devam etmesinden duyulan sevinçtir. Bu nedenle aşure pişirilir, bütün herkese, komşulara dağıtılır. [color=red[Ayrıca şükür kurbanı tığlanır.[/color] Lanetli Yezit, Kerbela Olayı'nın (M. 10 Ekim 680 - H.10 Muharrem 61) hemen ardından tellallar çağırtır (ilan eder) ve der ki : "ben, Ehl-i Beyt'in (Evlad-ı Resul'ün) soyunu kestim, yok ettim". O zaman Alevi toplumu matem tutar. İmam Zeynel Abidin tutsak olduğu zindandan şu haberi gönderir: "Ey Ali'yi sevenler... Yezit yalan söylüyor. Babam Hazret-i Hüseyin şehid oldu ama, ben varım. Yaşıyorum, Adım Zeynel'dir. Lanetli Yezit'in dedigi gibi Ehl-i Beyt nesli tükenmiş olsaydı, dünya karanlık olurdu. Biz İmam evladıyız, hiçbir güç bizim neslimizi kesemez". İşte o zaman Aleviler oruç tutar, kurbanlar kesilir, aşureler pişirilir. Ehl-i beyt soyunun kesilmemesinin devam etmesinin bayramıdır oruç, kurban ve aşure, İmam Zeynel Abidin'in sağ salim kurtulmasının simgesidir.
Bir gün değil ki sana dökülen gözyaşım, Bitecek değil ki sana olan özlemim.. Bir mezar, bir toprak seni uzaklaştırabilir mi anneciğim.. Yüreğin pamuk gibi, duygularıma yorgan gibi Duygularıma ufak bir pamuk yığını kadar hafif.. O kadar masum ki anneciğim, O kadar temiz ki pamuk yüreğin MADIMAK AYNA OLSUN BAKTIKÇA KENDİNİZDEN UTANIRSINIZ BELKİ
|
||||||
|
|
|
| Bu mesaj için azgerli kullanıcısına teşekkür eden 5 üyemiz: |
![]() |
| Bookmarks |
| Etiket |
| muharrem, neden, orucu, tutuluyor |
| Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
| Seçenekler | |