Genç İMRANLILAR  

Anasayfa Kadın Komisyonumuz RADYO İSTEK Bugünki Mesajlar İmranli.Fm Dj'leri Bugünki Mesajlar Forumları Okundu Kabul Et
Geri git   Genç İMRANLILAR | DİNİ İNANIŞLAR | Araştırma ve Makaleler

Araştırma ve Makaleler Alevilik Hakındaki Makaleler ve Araştırmalar

Seçenekler Stil
Alt 05-23-08, 04:29   #1
Köroglu

Üye No: 952
Tecrübe Puanı: 171 Köroglu Üyemiz daha yolun başında
Standart Sivas-Imranli da Alevi-Türkmen köyler

Sivasin Imranli Ilcesinde ki Alevi-Türkmen köyleri listesini tamamlamak icin yardimci olan arkadaslar olursa sevinirim. Kendim de Alevi-Türkmen oldugumdan dolayi beni ilgilendiriyor
Üstüne basa basa söylüyorum canlar: Kimseyi Türklestirme gibi bir art niyetim olamaz, eklenen yorumlardan yola cikarak listeyi düzenliyorum! Elbette bu forumda ILK BASTA IMRANLIYIZ, asla kimseyi kirmak amacim olamaz!!!!

1. Boganak
2. Sögütlü
3. Avsar
4. Uzuntemur
5. Madenköy
6. Aşşağışeyhli (Türkşıhlı)
7. Eskikeslik
8. Yeniceköy
9. Bahtiyar
10. Çukuryurt
11. Kılıçlar
12. Yazikavak (Kirmanci bilirler)
13. Eskidere (Kirmanci bilirler)
14. Becek (Kirmanci bilirler)
15. Candir (Kirmanci bilirler)
16. Yoncabayiri (karisik)

Konu Köroglu tarafından (06-07-08 Saat 04:09 ) değiştirilmiştir..
Köroglu isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Bu mesaj için Köroglu kullanıcısına teşekkür eden 4 üyemiz:
Alt 05-30-08, 02:25   #2
Köroglu

Standart Cevap: Sivas-Imranli da Alevi-Türkmen köyler

Aydoğan?

Becek: Alevi inancli olan köy halki, yüzyillar öncesi Iranin Horasan bölgesinden Anadoluya gelen Türkmenlerden olusur, ancak zaman icinde anadilleri Kirmanci olmus.

Eskidere: Tarihi- eskidere koyu 1627 yilinda ensulo adinda biri tarafinda kurulmistur ayrica soyunun ismide perwiz,dir su an itibariyle perwizler dunyanin her tarafina yayilmislardir koy tipik anadolu alevi bektasi koyudur koy insanlarinin ana dilleri kurtcedir ama aslinda Türkmenlerdir, kurtce dilinide 1500 lerin icinde konusmaya baslamislardir.

Uzuntemür?

Çandır: Köy halkinin kökeni Iranin Horasan bölgesinden Anadoluya gelen Türkmenlere dayanir, ancak köy halki anadili olarak Kirmanci konusur.

not: Bilgiler Vikipediden.

Konu Köroglu tarafından (05-30-08 Saat 02:52 ) değiştirilmiştir..
Bu mesaj için Köroglu kullanıcısına teşekkür eden 2 üyemiz:
Alt 06-01-08, 16:36   #3
ezg58

ezg58 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üye No: 293
Tecrübe Puanı: 265 ezg58 Üyemiz daha yolun başında

diğer adını bilmiyorum ama türk ve alevi olan yeniceköy de var komşu köyümüz

Alt 06-01-08, 22:06   #4
sezair

sezair - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üye No: 564
Tecrübe Puanı: 210 sezair Üyemiz daha yolun başında

Alıntı:
Köroglu´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Aydoğan?

Becek: Alevi inancli olan köy halki, yüzyillar öncesi Iranin Horasan bölgesinden Anadoluya gelen Türkmenlerden olusur, ancak zaman icinde anadilleri Kirmanci olmus.

Eskidere: Tarihi- eskidere koyu 1627 yilinda ensulo adinda biri tarafinda kurulmistur ayrica soyunun ismide perwiz,dir su an itibariyle perwizler dunyanin her tarafina yayilmislardir koy tipik anadolu alevi bektasi koyudur koy insanlarinin ana dilleri kurtcedir ama aslinda Türkmenlerdir, kurtce dilinide 1500 lerin icinde konusmaya baslamislardir.

Uzuntemür?

Çandır: Köy halkinin kökeni Iranin Horasan bölgesinden Anadoluya gelen Türkmenlere dayanir, ancak köy halki anadili olarak Kirmanci konusur.

not: Bilgiler Vikipediden.

sayın köroğlu bilgilerin için çok teşekkür ederim ama bir konuda müsadenle düzeltme yapmak isterim. becek köyü, çandır ve peruzan köyleri bize çok yakındır ve bu köylerin anadili kurmancidir. evet bu insanlar yani biz iran horosandan geldik ama bir yerde hatan var o da şu; bu insanlar koçgirili ve şeyh hasanlıdır. şeyh hasanlılarda türkmen değil GURANİ kökenli kavimlerdir. bu konuda tüm yazarlar araştırmacılar bunu söylemektedir. bu türkmenleştirme sevdasını bir türlü anlamadım ben senin. hadi hayırlısı
sezair isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Bu mesaj için sezair kullanıcısına teşekkür eden 2 üyemiz:
Alt 06-03-08, 02:45   #5
Köroglu

Alıntı:
sezair´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster

sayın köroğlu bilgilerin için çok teşekkür ederim ama bir konuda müsadenle düzeltme yapmak isterim. becek köyü, çandır ve peruzan köyleri bize çok yakındır ve bu köylerin anadili kurmancidir. evet bu insanlar yani biz iran horosandan geldik ama bir yerde hatan var o da şu; bu insanlar koçgirili ve şeyh hasanlıdır. şeyh hasanlılarda türkmen değil GURANİ kökenli kavimlerdir. bu konuda tüm yazarlar araştırmacılar bunu söylemektedir. bu türkmenleştirme sevdasını bir türlü anlamadım ben senin. hadi hayırlısı

Anlamiyacak bir sey yok ki. Ben Türkmenim ve nasil ki Kürt kardeslerimin kürtlestirme sevdasi varsa (örnegin KOCGIRI adini vesaire) benim de türkmenlestirme sevdamin olmasi dogaldir, degil mi? Bir yanlis görürsen rica ederim düzelt. Bu konuda görüslerin benim icin faydali cünkü. Ben tesekkür ederim.

Gurani tezine gelince:

Horasanda ki Ehl-i Hak Karakoyunlu Türkmenleri kendilerine Göran derler. Ancak bu adın kendilerine bilgisiz kimselerce verildiğini ve kendilerinin Kürtlerdeki Goren aşireti ile karıştırılmamaları gerektiğini belirtirler. Bu kelimeyi göran/gören kelimesi ile izah ederler. Kalafat'a göre Goren Kürt aşireti ile ilişkili olunmasından da bu derece kaçınmaya gerek yoktur. Çünkü (Alevi) Kürt aşireti olarak bilinen toplulukların büyük çoğunluğu soyca ve tamamı da kültürce Türk'tür.

Konu Köroglu tarafından (06-03-08 Saat 03:11 ) değiştirilmiştir..
Alt 06-03-08, 12:04   #6
cigdem58

cigdem58 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üye No: 704
Tecrübe Puanı: 440 cigdem58 is a splendid one to beholdcigdem58 is a splendid one to beholdcigdem58 is a splendid one to beholdcigdem58 is a splendid one to beholdcigdem58 is a splendid one to beholdcigdem58 is a splendid one to beholdcigdem58 is a splendid one to beholdcigdem58 is a splendid one to beholdcigdem58 is a splendid one to beholdcigdem58 is a splendid one to beholdcigdem58 is a splendid one to behold

Alıntı:
Sivasin Imranli Ilcesinde ki Alevi-Türkmen köyleri listesini tamamlamak icin yardimci olan arkadaslar olursa sevinirim. Kendim de Alevi-Türkmen oldugumdan dolayi beni ilgilendiriyor

Boganak
Sögütlü
Avsar
Yazikavak
Yoncabayiri
Kılıçlar
Yoncabayır köyünde 4 mezradan sadece biri Alevi-Türkmen dir,diğer 3 bölge değildir dilleri kırmancı
Ne Dikene Dokun Ne Gülü İncit

Dinle ki Bülbülü Gelesin Coşa
Karganın Namesi Gider Mi Hoşa
Meyvesiz Ağacı Sallama Boşa
Ne Yaprağını Dök Ne Dalı İncit

cigdem58 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Bu mesaj için cigdem58 kullanıcısına teşekkür edenler:
Alt 06-03-08, 12:07   #7
sezair

Alıntı:
Anlamiyacak bir sey yok ki. Ben Türkmenim ve nasil ki Kürt kardeslerimin kürtlestirme sevdasi varsa (örnegin KOCGIRI adini vesaire) benim de türkmenlestirme sevdamin olmasi dogaldir, degil mi? Bir yanlis görürsen rica ederim düzelt. Bu konuda görüslerin benim icin faydali cünkü. Ben tesekkür ederim.

Gurani tezine gelince:

Horasanda ki Ehl-i Hak Karakoyunlu Türkmenleri kendilerine Göran derler. Ancak bu adın kendilerine bilgisiz kimselerce verildiğini ve kendilerinin Kürtlerdeki Goren aşireti ile karıştırılmamaları gerektiğini belirtirler. Bu kelimeyi göran/gören kelimesi ile izah ederler. Kalafat'a göre Goren Kürt aşireti ile ilişkili olunmasından da bu derece kaçınmaya gerek yoktur. Çünkü (Alevi) Kürt aşireti olarak bilinen toplulukların büyük çoğunluğu soyca ve tamamı da kültürce Türk'tür.
köroğlu kardeşim türkmen olmana sevindim. paylaşımın için çok teşekkür ederim. evet gurani denilen topluluk pehlevi kökenli olan bugün kuzey ırak ile iran arasındaki bölgede yaşayan toplulukla bir isim benzerliği vardır. ama benim bahsettiğim GURANİ toplumu afganistanın yerel halkı olarak bilinir. tarihi tezler bunu söylemekte. türkiyedeki bir çok yazar bunlar arasında sayın ali kaya'da dahil olmak üzere. gurani denilen toplulukla bugün türkiyede afganistan daglarından horosan üzerinden anadoluye gelen gurani kökenli şeyh hasan oymakları boyları aynı inancı benimsemişlerdir. bu da zamanla bu iki toplumu aynılaştırmıştır. ama şuda varki tarih boyunca bu iki toplum aynı birlikteliğide göstermişrir. bugün iranda yaşayan gurani toplumuyla aramızda dil benzerliği koçgiri bölgesinde yoktur ama zazaca irandaki guranilerin diline çok benzer ki aynı dilin iki lehçesidir.

bence insanları türkleştirmek ya da kürtleştirmek davasından çok insanları insanlaştırma davası güdelim. bu dünya kimseye kalmaaz. insanlar geçmişte büyük acılar yaşadılar. bizler bu forum üzerinden içinden çıktığımız toprağın tohumları olarak birliğimizi dahada güçlendirmeli ve imranlıya ilerde ne kadar faydamız olur diye düşünmeli ve çalışmalıyız çünkü bizim orda geride bıraktığımız büyüklerimiz var.
bu arada bu sene köye gelme imkanın olursa da bizim köye beklerim. ge bizim köye hem güzel bir manzaraya karşı çayımı içersin hemde bol bol sohbet ederiz. hayır bizim köyde pek kimse olmazda yalnız kalmak istemiyorum. burdan diğer dostlarıda çağırıyorum
Alt 06-04-08, 13:33   #8
emrah

emrah - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üye No: 864
Tecrübe Puanı: 556 emrah is a splendid one to beholdemrah is a splendid one to beholdemrah is a splendid one to beholdemrah is a splendid one to beholdemrah is a splendid one to beholdemrah is a splendid one to beholdemrah is a splendid one to beholdemrah is a splendid one to beholdemrah is a splendid one to beholdemrah is a splendid one to beholdemrah is a splendid one to behold

köroğlunun yazdılkarı doğrudur bende eskidereliyim eskidere ana dili her ne kadar kürtçe olsada alevi türkmendir
Alt 06-04-08, 13:50   #9
sezair

ben ne derim arkadaşlar ne der....

körler sağırlar birbirini ağırlar misali....
yaw yörede köylerde bu güne kadar bu böyle ayrışma olmamış. şimdi bizi birbirimize bu gurbet ellerde ayrıştırmayalım. kızarım ha tam sen türk ol diğeri kürt olsun ama ben insan olayım tamam dostlar
Alt 06-04-08, 13:53   #10
emrah

emrah - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üye No: 864
Tecrübe Puanı: 556 emrah is a splendid one to beholdemrah is a splendid one to beholdemrah is a splendid one to beholdemrah is a splendid one to beholdemrah is a splendid one to beholdemrah is a splendid one to beholdemrah is a splendid one to beholdemrah is a splendid one to beholdemrah is a splendid one to beholdemrah is a splendid one to beholdemrah is a splendid one to behold

Alıntı:
sezair´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
ben ne derim arkadaşlar ne der....

körler sağırlar birbirini ağırlar misali....
yaw yörede köylerde bu güne kadar bu böyle ayrışma olmamış. şimdi bizi birbirimize bu gurbet ellerde ayrıştırmayalım. kızarım ha tam sen türk ol diğeri kürt olsun ama ben insan olayım tamam dostlar
daha neler sezair sen de varya sakın böyle bişeyi aklına getirme konuşulacak açılacak her konu ayrım yapılacak diye korkuluyorsa o zaman paylaşımın hiç bir anlamı kalmaz zaten ortada ayrım diye bişey yok ve aslada olamaz

Bookmarks

Etiket
alevitürkmen, köyler, sivasimranli

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)

Seçenekler
Stil