![]() |
| Anasayfa | Kadın Komisyonumuz | İMRANLI FM RADYO | Bugünki Mesajlar | İmranli.Fm Dj'leri | Bugünki Mesajlar | Forumları Okundu Kabul Et |
|
|||||||
| Yönetim Kurulu | Türkü Grubumuz | Halk Oyunları Ekibimiz | Tiyatro Ekibimiz | Semah Ekibimiz | Bayan Futbol Takımımız | Kayıt ol | Forumları Okundu Kabul Et |
![]() |
|
|
Seçenekler | Stil |
|
|
#1 | ||||||
![]()
|
İlçenin ilk yerleşim yeri şimdiki merkezin iki kilometre doğusunda, Çayırbaşı mevkiinde bulunmaktadır. Bulahiye adını taşıyan bu yerleşim yeri depremler sonucu yıkılınca ilçe, Andıryas adı ile şimdiki bulunduğu yerde gelişmeye başlamıştır. (Halen ilçenin doğusunda bir bölgeye Bulaklı denilmektedir.)
1865 yılında yeniden yapılan vilayet düzenlemesinde Şebinkarahisar sancağı Trabzon’dan alınarak Amasya ve Tokat ile birlikte Sivas vilayetine bağlanmıştır. Bu düzenleme ile Suşar (Gölova) ve Akşar Subaşılıkları kaldırılmış ve Endires köyüne ilçe teşkilatı kurularak “SUŞEHRİ” adı verilmiştir. 1933 yılında çıkarılan bir kanunla Suşehri’nin bağlı bulunduğu Şebinkarahisar ilçe yapılarak Giresun’a bağlanınca Suşehri, Sivas ilinde kalmıştır. Suşehri İlçesi eski bir yerleşim merkezidir. İlçe tarihinin Bakır Çağına kadar indiği rivayet edilmektedir. Ova kesiminde , Kayadelen köyü civarında (Kılıçkaya Baraj gölü altında kalmıştır) Bakır Çağı özelliklerini gösteren eşyalara rastlanmıştır. Akşar, Eskişar, Kale köyleri ve Çataloluk beldesinde Roma, Bizans ve Selçuklu dönemlerinden kalma kale kalıntıları mevcuttur. Büyükgüzel ve Küçükgüzel köylerinin (eski yerleşim yerleri) Roma devrinde önemli merkezler olduğu, rastlanılan tarihi kalıntılardan anlaşılmaktadır. Küçükgüzel köyünde bulunan, mermer aslan başı Sivas Müzesi'nde sergilenmektedir. Ayrıca aynı köyde bulunan önemli bir yapıya ait olduğu sanılan bazı kalıntılar, Hükümet Konağı bahçesinde muhafaza edilmektedir. Şu anda Suşehri’ne bağlı bir köy olan Akşar’ın (Akşar-Abat) bilhassa Ortaçağ'da önemli bir merkez olduğu , Suşehri ve civarının idari açıdan buraya bağlı olduğu , Suşehri Ovasının “Akşar Ovası” olarak anıldığı tarihi kaynaklardan anlaşılmaktadır. Suşehri’nde kültürel yapıyı etkileyen en önemli faktörlerden biri coğrafi konumdur. İlçenin İç Anadolu ile Karadeniz Bölgelerinin geçiş çizgisinde yer alması, iklim ve bitki örtüsünde olduğu gibi kültür ve folklarda da geçiş özelliklerini ön plana çıkarır. Yörede İç Anadolu ve Karadeniz kültürü bir arada görülür. Bunun en çarpıcı örneği, İç Anadolu Bölgesine has davul zurna ile Karadeniz Bölgesinin karakteristik enstrümanı kemençenin yan yana görülmesidir. Halk oyunlarında da geçiş özelliklerini görmek mümkündür. Suşehri’nde Karadeniz Bölgesinin horon u ile İç Anadolu bölgesinin halayı adeta iç içe girmiş gibidir.
|
|
| Bu mesaj için newayen_koçgri kullanıcısına teşekkür eden 12 üyemiz: |
|
|
#2 | ||||||
![]()
|
Ataturkun Suşehri Hakinda Bir Sozu Var Belediye Başkanliği Yapacak Olsam Eyer Ya Suşehrin De Yada Yalovada Yaparim Diye Bu Suşehrinin Guzelliğini Anlatmaya Yeter Bence Ama Ben Sevemedim Insanlarindan Dolayi
|
||||||
|
|
|
| Bu mesaj için gokmen_58 kullanıcısına teşekkür eden 2 üyemiz: |
|
|
#3 | ||||||
![]()
|
bir ara suşehri sivastan ayılcak diye bişey duymustum ne kadarı doğru bilmiyorum ne durumda acaba??
- - BiR Düş Ol , Gir KoynuMa Bu Gurbet AkŞamınDa KimSin DiyE SorMam NerDen GelDiN BiliRim ÜLkE OluP Gir KoYnuMa - - Konu *SiBeL* tarafından (09-25-07 Saat 12:01 ) değiştirilmiştir.. |
||||||
|
|
|
| Bu mesaj için *SiBeL* kullanıcısına teşekkür eden 2 üyemiz: |
|
|
#4 | ||||||
![]()
|
[quote=zaralı_sibell;15263]bir ara suşehri sivastan ayılcak diye bişey duymustum ne kadarı doğru bilmiyorum ne durumda acaba??[/QUOT
oo bülent ecevit döniminde gündemdeydi daha belli değil inşallah il olur.. Konu V-U-R-A-L tarafından (09-25-07 Saat 19:25 ) değiştirilmiştir.. Sebep: büyük harf kullanmak yasak |
||||||
|
|
|
| Bu mesaj için gokmen_58 kullanıcısına teşekkür eden 4 üyemiz: |
|
|
| vuralrecber |
|
Bu Mesaj V-U-R-A-L tarafından silinmiştir.
Sebep: teşşekür butonunu kullanmanız yeterlidir
|
|
|
#5 | ||||||
|
Yasaklı
|
suşehrinin aşağı sarıca köyü var, diğer adı kızılbaş sarıca bu köy komple sünni oldu.hemde koyu sünniler
kızyurdu köyü de alevidir. kılıçlar köyüde alevidir akıncılarda ise altıntepe ve şenbağlar köyünde cemevi var ve inancna çok bağlı bu iki köy.sevindik köyünün yarısı alevi, aziz/ikizyurt köyünün ise çoğu alevidir suehri sivastan ayrılmasın! |
||||||
|
|
|
| Bu mesaj için Baran kullanıcısına teşekkür eden 2 üyemiz: |
|
|
#6 | |||||
![]()
|
asimile edildiklerini kabul eden aşağı sarıca köylüleri halen biz kızılbaşız der. bizde peçeneliyiz. imranlıdc (belçan) olarak bilinir. mıstolardan ayrılma mıstolar,konak ve cefolarda akrabalarım olduğu söylenir. suşehrinin birçok sunni köyünde çok sayıda alavi vardır örneğin polat,kavşut şimdiki adını bilmiyorum ama çermişak derler o köyde akıncılara bağlandı, sülüklü var benim bildiğim alevi köyleri. Gökmen kardeşimdir ama suşehrini sevmek konusunda kendisine katılmam. ben severim çünkü merkezinde yaşadım şuşehri merkezde yalnızbağlar mahhallesi alevi mahallesidir. suşehri halkı tarafından alevilerin pek sevildiği belki söylenemez ama hoşgörüde vardır. şimdiki belediye başkanıda taklaklıdır. yani kendi köylümüz (çünkü zamanında muhtarlık onlara verilmiş) şuandaki muhtarda amcamızdır. belediye başkanı lisede öğretmenimdi hoşgörülü bir insandır hiç birzaman aramızda alevilik sunnilik konuları geçmemiştir. aksine okulda beni kollardı. alevi olduğumu en iyi o bilirdi. suşehrililerin eğitim düzeyide fena sayılmaz. biz kendimizi anlattığımız sürece hiç bir yerde sıkıntı olmaz. Suşehri'nin il olması durumunda imranlı suşehrinin ilçesi olacağından haberiniz olsun. saygılarımla; Bülent ÇELİK
|
|||||
|
|
|
| Bu mesaj için bulent0658 kullanıcısına teşekkür eden 4 üyemiz: |
|
|
#7 | ||||||
![]()
|
abiciğim yazmaya devam et bilgilerini paylaş işte neden yazmiyorsun
|
|
|
| Bu mesaj için gokmen_58 kullanıcısına teşekkür edenler: |
|
|
#8 | |||||||
![]()
|
Alıntı:
|
|
| Bu mesaj için newayen_koçgri kullanıcısına teşekkür eden 4 üyemiz: |
|
|
#9 | |||||||
|
Yasaklı
|
Alıntı:
Suşehrini iyi bilirim.Suşehri Merkezde Aleviler var.Birçoğu koyu Hanefidir.Çok nadirdir Aleviliğini koruyan.Birçoğu da bizler gibi Dersim Kökenlidir. Türbana giren Aleviler de vardır.. Bunlara ben şahit oldum. Aşağı Sarıca asimile edilmiştir, çok koyu Hanefidir bu Köy.Dedemin söylediğine göre bu Köylülerle Alevilik konuşulmazmış.O derece asimile olmuşlar.Ordan İstanbula dönerken otobüsde Aşağı Sarıcalı vardı. Dedeme dedim ki, Dede şu adamla köy hakkında konuşayım. Dedem dedi ki, ona sakın Alevilik deme oğlum onlar çok fenalar. O köyün eski adı Kızılbaş Sarıcadır.Kızılbaş adını tüm yörede o köy için kullanırlar özellikle ama Köylüler artık kabul etmiyor..Bunda inkar edilemez. Ayrıca Şuşehrine bağlı Kızyurdu Kızılyurdu Köyü inancına çok bağlıdır. Neden ? Bu köy Suşehrinin arkasındadır, o yüzden Koçgiriye daha yakındır ve Kürtçe konuşurlar.. Suşehrine bağlı Şarköy Köyünün % 70'i Alevidir ve Tunceliden gelmişlerdir.Dimili Aşiretindendirler.. Ağros Esenyaka Köyü Sünnidir ama çok Ermeniler ve Aleviler vardır.Bu köyde sadece birkaç Aile Alevidir ve İnançlarını korumuşlardır.Evlerinde Alevi Kanallarını bile korkmadan izliyorlar.Ermeniler ise Sünni olmuşlar korkudan.. Kılıç Köyünde, bu sanırım Mezra ve sanırım eski adı Sülüklü olması lazım.Bu yerleşimde Alevidir.İnancını korumuştur. Diğer Alevi Köylerini varsa da bilmiyorum.. Akıncılar Merkeze bağlı Aleviler az ama bunlarında önemli bir kısmı,belkide çoğu Sünnidir.Dedemin dediğine göre, Akıncılar Merkezde Türbanlı Alevi görürseniz şaşırmayın.O İlçede de Dersim Kökenli Alevilerde vardır ve önemli kısmı Sünni gibi yaşamaktadır..Ramazan İftar yemekleri verip,evlerinde İmam getirip NAMAZ kılacak kadar.. Akıncılardaki Altıntepe Mahallesi komple Alevidir ve Cemevi vardır.Şenbağlar Köyü de Alevidir ve Cemevi vardır.İkizyurt Köyü Mezrası ile birlikte Alevidir ama çok az Sünni vardır.Sevindik Köyününde yarısı Muhacir Bektaşidir. Tüm bildiklerim bunlar. |
|||||||
|
|
|
| Bu mesaj için Baran kullanıcısına teşekkür eden 3 üyemiz: |
|
|
#10 | |||||||
![]()
|
Aslında suşehri merkeze bağlı olan tüm alevi köyleri mezralları ve mahalleleri imranlıdan göçmedir. Bende Kiziryurtluyum imranlı suvarılardan göçmüşüz. iki yanda da olmuşuz. Her neyse ordaki alevilerin sünnileşmekte gerçeği bu baskı ve zulumlar yüzünden bu haldeler. Bizler eğer istanbula bu zulum yüzünde kaçmışız. Dedem ölüm tehlikesi yüzünde tüm toprakları satmış ve istanbula yerleşmiş. Yaşayanlara sabır dilemek lazım. Bir yandan asimile olma tehlikesi diğer yandan ölüm korkusu zor durum bunlar.
|
|||||||
|
|
|
| Bu mesaj için fevzikemal kullanıcısına teşekkür edenler: |
![]() |
| Bookmarks |
| Etiket |
| bilgi, genel, hakkında, suşehri |
| Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
| Seçenekler | |